+381 11 33 44 901
office@cspa-grig.org

„Klubovi za mlade po modelu GRiG“

Program razvijanja usluga klupskog načina rada u funkciji podrške mladima u procesu osamostaljivanja. Ovaj projekat bio je usmeren na povećanje znanja i veština mladih koji su u riziku, da samostalno i kvalitetno žive izvan institucije, povećanje resursa u lokalnim sredinama kroz usluge kao što je Klub za mlade po modelu GRiG, koji mladima omogućava da ojačaju i steknu životne veštine za samostalno funkcionisanje.

Cilj ovog projekta bio je stvaranje postinstitucionalne podrške koja bi pomogla efikasnijem osamostaljivanju mladih iz rizičnih grupa, preveniranje institucionalizacije i omogućavanje socijalne integracije mladih koji izlaze iz ustanova.

Fonda za socijalne inovacije / UNDP.

  • U okviru projekta razvijana je i usluga savetovanja za osamostaljivanje, koja je funkcionisala kroz klub za mlade, kao i uslugu vršnjačkog savetovanja. Tokom trajanja projekta obuhvaćeno je oko 150 profesionalaca iz vladinog i nevladinog sektora u 10 gradova u Srbiji na edukativnim seminarima Klubovi za mlade po modelu GRiG koji su obučeni za formiranje i vođenje kluba. Formirano je pet klubova (koliko je bilo i predviđeno projektom): u Smederevu, Loznici, Leskovcu, Užicu i na opštini Palilula u Beogradu, u kojima je obuhvaćeno oko 50-oro mladih za 6 meseci realizacije. Klubove su vodili stručni radnici centra za socijalni rad uz finansijsku i supervizijsku podršku GRiG-a u prvih 6 meseci.